Home » Ondersteuning MVK

Ondersteuning MVK

Ondersteuning MVK

Ondersteuning MVK nodig?

veiligheidskundige ondersteuning MVK (middelbaar veiligheidskundige) kan Jan Albert van Balt Veiligheids- en certificeringsadvies uw bieden. Jan Albert kan helpen met al uw vraagstukken op het gebied van veiligheid. Dit kan in de vorm van advies of als vraagbaak maar ook door praktische controles, audits, safety walks of inspecties.

Jan Albert Balt heeft als adviseur ondersteuning MVK veel ervaring in het ondersteunen van bedrijven op het gebied van veiligheid. Hij heeft ruime kennis van de verschillende veiligheids gerelateerde normen én van de (ARBO) wetgeving rondom veiligheid.

 

Wat is Veiligheidskunde?

Veiligheidskunde is de zorg voor een gezonde werkomgeving; het voorkomen van acute gezondheidseffecten. Gezondheidseffecten op de (midden)lange duur vallen onder arbeidshygiëne.

 

Wat is een veiligheidskundige?

Een veiligheidskundige is een specialist in veiligheid die een opleiding heeft gevolgd als Middelbaar- of Hoger Veiligheidskundige. De Veiligheidskundige geeft organisaties inzicht in (on)veilige situaties. Welke (in)directe risico’s lopen collega’s en welk risico loopt de omgeving bij het uitvoeren van de werkzaamheden binnen uw organisatie? Om de risico’s binnen uw organisatie goed in kaart te brengen is (hulp van) een veiligheidskundige absoluut noodzakelijk.

 

Wat is het verschil tussen een Middelbaar- of Hoger Veiligheidskundige?

Veiligheidskundige ondersteuning MVK kan door Jan Albert gegeven worden. Hij heeft zowel de Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) als de Hoger Veiligheidskundige (HVK) opleiding afgerond. Maar wat is nou het verschil tussen deze opleidingen? Het grote verschil zit hem in de focus. Een MVK is vooral praktijk gericht en de HVK geeft ook beleidsmatig sturing aan de organisatie inzake veiligheid. Hieronder een korte beschrijving van de opleidingen:

Een Middelbare Veiligheidskunde opleiding richt zich op de praktische onderwerpen en risico’s binnen de organisatie. De Middelbaar Veiligheidskundige is sturend op de werkvloer en veelal praktijkgericht. Het gaat hierbij om vragen als: Heb ik de risico’s in beeld? Hebben we de juiste maatregelen genomen en  nemen we in de uitvoering ook de juiste maatregelen? Vanzelfsprekend komen daarbij veiligheidsplannen, de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het geven van instructies ter sprake.

De Hogere Veiligheidskunde opleiding gaat wat verder in op veiligheidskundige modellen om ook sturing te geven aan de organisatie op het gebied van veiligheid. De focus ligt hier op de organisatie als geheel, op complexe risico’s en wetgeving. De Hoger Veiligheidskundige is beleidsmatig en houdt zich bezig met veiligheid visie en veiligheid strategie. Daarnaast is er in de HVK opleiding veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Praktische inslag bij de Veiligheidskundige ondersteuning MVK

Hoewel iedereen veiligheid als heel belangrijk wordt benoemd, worden de wetten en regels soms ook als overdreven of zelfs als onnodig ervaren. Jan Albert zoekt altijd de praktische inslag, er moet namelijk ook gewoon gewerkt kunnen worden. Maar het veilig werken staat altijd op de eerste plaats. Alle medewerkers moeten aan het einde van de dag weer veilig en gezond naar huis terug kunnen komen!

 

Aantoonbaar beroep op deskundige (VCA eis)

In paragraaf 1.2 van de VCA norm (veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers) is de eis opgenomen dat de VGM functionaris beschikt over aantoonbare relevante deskundigheid (een MVK diploma) of aantoonbaar een beroep doet op een deskundige. Door gebruik te maken van de van de  Veiligheidskundige ondersteuning MVK door Jan Albert Balt voldoet u aan deze norm eis.

 

Werkwijze Veiligheidskundige Friesland

Voor de veiligheidskundige ondersteuning MVK komt Jan Albert altijd graag eerst even kennismaken. Elkaar onder het genot van een bakje koffie even in de ogen kijken is een fijne start. Afhankelijk van de haast die met de gevraagde werkzaamheden geboden zijn kan er samen een “strijdplan” opgesteld worden. Maar het komt ook regelmatig voor dat na de kennismaking de laptop op tafel komt en dat er direct gestart wordt met hetgeen er nodig is.

 

Kennis en ervaring veiligheidskundige ondersteuning MVK

Jan Albert opgeleid tot middelbaar (MVK) én hoger veiligheidskundige (HVK) en is bezig met de opleiding arbeidshygiëne. Hij heeft ondertussen al tientallen bedrijven geholpen met vraagstukken rondom veiligheid. Dit zijn bijvoorbeeld vraagstukken over wetgeving, het voldoen aan eisen uit normen, het uitvoeren van safety walks, inspectierondjes etc. Jan Albert is een laagdrempelige gesprekspartner die net zo gemakkelijk praat met een schoonmaker of medewerker “buiten in de klei” als met een directeur of bijvoorbeeld een raad van commissarissen.

 

Afspraak maken?

 

Ondersteuning MVK